eEYY – Modül 2 / eTwinning Projeleri

 

Merhaba Arkadaşlar,

Yeni modülümüze hoş geldiniz.  Önceki modüllerde göstermiş olduğumuz performans için teşekkür ederiz ve oldukça etkileyici ve ilham vericiydi çalışmalarınız.

Bu modülde eTwinning çalışmalarımıza bir adım daha ileriye giderek devam edeceğiz. Çalışıyor olacağımız konu başlıkları;

  • Bir eTwinning Projesi  ve Nasıl Oluşturulur ?.
  • Proje Kayıt
  • Kalite Etiketine Başvuru ve Kriterleri
  • Ödüller
  • 2.0 Web Araçları
  • eTwinning Etiği

Ayrıca;

  • Görevler
  • Modül Quizi

Bu Modülümüz 08 – 15 Eylül  tarihleri arasında yapılacakır ve sertifika alma hakkınızı riske etmemek için görev ve quizlerin belirtilen süreler içerisinde yapılması oluşabilecek negatif durumları ortadan kaldıracaktır. Proje fikri ve ortak arama çalışmalarını devam bu modülde de devam ettirmeniz, diğer modüller için zaman kazandırıcı olacak ve potansiyel ortaklarınız ile daha fazla beyin fırtınası yapma şansı bulabileceksiniz.

 

                  A – Bir eTwinning Projesi  ve Nasıl Oluşturulur ?

                     eTwinning ile ilgileniyorum – Nasıl başlayabilirim?

Yapmanız gereken ilk şey, eTwinning üzerinden kaydolmak, ve profilinizi oluşturmaktır. Kayıt işleminden sonra, gruplara, katılabilir, projelerde, yer almaya başlayabilir ve eTwinning eğitimlerine ve mesleki gelişim programın erişim sağlayabilirsiniz.

    • Bir eTwinning Projesi nedir?

      Bir eTwinning projesi, Avrupa’daki iki ya da daha fazla öğretmen, öğretmenlerden veya branşlardan oluşan ekipler, kütüphaneciler, başöğretmenler ve öğrenciler tarafından yürütülebilir.

      Sizin ve ortağınızın üzerinde çalışmak üstediği herhangi bir konuda çalışabilirsiniz. Projeler bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımı ve sınıf aktiviteleri arasında iyi bir denge sağlamalı ve tercihen projeye katılan okulların ulusal müfredatlarına uygun olmalıdır.

      Bir proje oluşturmak için, en az iki okulun bir araya gelmesi gerekir. Lütfen dikkat: Bir projenin Avrupa Kalite Etiketi veya eTwinning Ödülü almaya hak kazanabilmesi için, en az 2 farklı ülkeden okulların içinde yer alıyor olması gerekir.

      Şablonı bilgisayarınıza indirip üzerinde çalışabilirsiniz. Resimi sağ tıklayıp ” Resmi Farklı Kaydet ”

       

      Hangi ülkeler eTwinning’e dahildir?

      eTwinning Avrupa Birliği Üye Ülkelerini kapsar: Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, Hırvatistan, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan.

      Denizaşırı bölgeler ve ülkelerin de katılması uygundur. Ayrıca Arnavutluk, Bosna Hersek, Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti, Arnavutluk, İzlanda, Lihtenştayn, Norveç, Sırbistan ve Türkiye de katılabilir.

      eTwinning Plus, Avrupa’ya komşu olan altı ülkeyi kapsamaktadır. Bu ülkeler; Doğu Ortaklığı içinde yer alan Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Moldova, Ukrayna ve Avrupa Akdeniz Ortaklığı (EUROMED)’nın parçası olan Tunus’dur

      B- Projemi eTwinning Proje Kayıt Sistemine Nasıl Kaydedebilirim ?

       

  C- Kalite Etiketi Kriterleri ve Ödüller

Powered by emaze

             D- Kalite Etiketine Nasıl Başvurulur ?

Videoyu izleyiniz.

               E- eTwinning Etiği Nedir ?

Slaytı inceleyip bilgileri okuyunuz.

İnternet etiği internet ortamında kabul edilebilir yada kabul edilemez davranışları tanımlayan kurallardır. Özellikle son 10 yılda internetin yaygın bir iletişim aracı olarak kullanılmaya başlanılmasıyla oldukça önemli hale gelmiştir. Ülkemizde hala internet etiğinin önemi ve internet suçları kavramları maalesef tam olarak yerleşmiş değildir. Genel olarak, dilimizle söylediğimizde suç olan ya da başkalarını rahatsız eden cümleleri, internet üzerinden yazmak ta aynı şekilde suçtur ve internet etiğine aykırıdır. Bunun yanı sıra spammer olarak tarif edilen, bir mesajı çok sayıda göndermek anlamına gelen durum da internet etiğine aykırı bir durumdur.
“Spammer” durumuna düşmemi nasıl önlerim?
eTwinning Masaüstü forumları, bazen ‘spam mesajların’ hedefi olmuştur. Öğretmenlerin yoğun bir şekildeki Ortak bulma mesajları, bir bütün olarak Topluluk için çok kafa karıştırıcı olabilirken, diğerleri için de hayal kırıklığına neden olabilir.
Tüm eTwinning kullanıcılarından, Öğretmenler Odasının veya eTwinning Grubunun konusunu dikkate almaksızın, farklı forumlarda aynı mesajı yayınlamaktan kaçınmalarını rica ederiz. Her Oda ve Grubun bir konusu ve amacı (başlıkta ve tanımda açıkça belirtilen) vardır ve ortak bulmak ya da aşırı mesaj göndermek için değildir. Eğer üyeyseniz, yayınlamadan önce mesajlarınızı dikkatlice okumanızı öneririz, çünkü sonradan silemez ya da düzeltemezsiniz.
eTwinning Masaüstü, belirli konular hakkında tartışma başlatmak veya tartışmalara katılmak için size tüm olanakları sunmaktadır ve ayrıca olası ortaklar için oldukça gelişmiş aramalar yapmak için ek araçlar öngörmektedir. Bu bağlamda, daha az gürültü daha fazla başarı anlamına gelir!
Araçları doğru ve düzgün kullanarak ve farklı forumların konularını tanımlayarak, tartışmalara katılabilecek ve gelecekteki projeler için etkin ve verimli bir şekilde ortaklar bulabileceksiniz.
Eğer birisinin ‘spam mesajlar gönderdiğini ’ düşünüyorsanız, ona doğru yönü başka bir deyişle Masaüstünün farklı bir alanını gösteren bir mesaj göndermekten çekinmeyin.

 

 
Creative Commons Licence
Qualites of a Great eTwinner by Adil Tuğyan is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Based on a work at http://etwinningonline.eba.gov.tr/lesson/eeyy-modul-2-etwinning-projeleri/.
          F- Web 2.0 Araçları

Bu bölümde projelerinizde ve okul derslerinizde kullanabileceğiniz sınıflandırılmış 2.0 web araçlarını çalışıyor olacağız.

Web 2.0, Web ortamına yeni teknolojik destekler veya uygulamalar katmaktan ziyade var olan Web teknolojisini daha kolay kullanılabilir veya daha fonksiyonel hale getirebilmek için ortaya konulan eğilimleri ifade eder. Web 2.0 terimi, kullanıcıların mevcut Web içeriklerini üretebildiği ve değiştirebildiği yeni bir miladı temsil eder. Çünkü Web 2.0 bilginin oluşturulması ve paylaşımı konusunda radikal bir değişikliktir. Web 2.0 ifadesi ilk olarak 2003 yılında O’Reilly Media tarafından bilginin internet üzerinden paylaşımında yeni bir yolu işaret etmek için türetilmiştir. Web 2.0’ın arkasındaki itici güç, kullanıcıların kendileri tarafından üretilen ve iyileştirilen içerikler ve bu içeriklerin özgür ve kolay bir şekilde paylaşımı olarak ifade edilebilir.

Web 2.0 teknolojileri kullanıcılara bir topluma içerik ve fikir sunmayı amaç edinen ortamlara katkıda bulunmayı kolaylaştırır. Son zamanlarda giderek artan ilgiye sahip olan ve bloglar, wikiler ve folksonomik araçlar, Flickr ve del.icio.us gibi fotoğraf ve sosyal adres-paylaşım siteleri gibi bir çok Web 2.0 uygulamalarının popüler örnekleri mevcuttur. Kullanıcı tarafından oluşturulan içerik, paylaşılan bilgi, sosyal ağ ve çevrimiçi iletişim yolu ile yayılan fikirler yanında YouTube, Myspace ve **Facebook** gibi siteler de bu büyüme eğiliminin parçalarıdır. Ziyaretçiler basit web-tabanlı ara yüzü kullanarak linkler, fotoğraflar, videolar, dokümanlar gibi içeriklerle paylaşılan kaynak koleksiyonu oluşturabilirler. Kullanıcı merkezli bu teknolojilerin paylaşım ve sosyal yönü öğrenme – öğretme açısından büyük potansiyele sahiptir .

Internetten Nasıl Daha İyi Yararlanabilir ?

 

eTwinning Proje Planlama 2.0 Araçlar

Bu Bölümde her katagoride 4 veya 5 araç bulacaksınız. Kırmızı oklu ve sarı yıldızlı olan araçlar için görevler bölümünde sizden içerik geliştirmeniz istenecektir.

İleri Düzey Web Araçları Kursu için zaman buldukça eTwinning ve Web 2.0 Araçları Kursunu slabilirsiniz. Kursa Gitmek için TIKLAYINIZ . Resime tıklayarak ta kursa gidebilirsiniz.

Görevler 

Tematik Görev !

Okulunuz eTwinning ile yeni tanıştı ve okul müdürünüz eTwinning projesini eTwinning portalından imceledikten sonra okulunuzda uygulamaya karar verdi. Sizi ofisine çağırdı ve sizden eTwinning projesini okulda öğrencilere ve öğretmenlere duyurmak için etkileyici bir poster hazırlamanızı rica etti. Posterinizi yaparken size Canva tasarım aracını kullanmanızı önerdi ve size 1 haftalık süre verdi. Başarılı bir eTwinner olarak nasıl bir poster yapardınız ?

Canva Web Sayfasına gitmek için  TIKLAYINIZ.

Canva kullanım videosu için TIKLAYINIZ

Yarışma poster Yükleme alanı için TIKLAYINIZ

Kriterler

  • Posteriniz orijinal ve özgün olmalı ve kullandığınız resimler size ait veya herkes tarafından kullanılabilir telif hakkı olmayan resim ve ikonlar olmalıdır.
  • Öğrenci resimleri kullanacaksanız izin almalısınız.
  • Herhangi bir siyasi politik veya ayrımcılık ortaya çıkaracak mesajlar içermemelidir.
  • Posterlerde eTwinning logosu dışında hiç bir logo veya ikon olmamalı.
  • Boyut  Canva Poster şablonu boyutunda olmalı ve resim veya pdf olarak indirilmeli.

 

 

Modül Rozetiniz 

 

 Adil Tuğyan
instagram : adiltugyan