Örnek Aktiviteler ve Ekstra Bilgiler

eTwinning projelerinde hem öğrenciler hem de öğretmenler arasındaki iletişimin iyi olması projenin başarısını arttıran öğelerden biridir. Twinspace’de  öğrenciler arasındaki iletişimi arttırmak için bize fırsatlar sunmaktadır. Twinspace ‘Chat veya Live Event’ ile öğrencilere hem görüntülü iletişim kurabilme hem de yazışma imkanları sunmaktadır. Yine Skype ile görüntülü konferanslar düzenlemek hem öğrencilerinizde motivasyon ve heyecan yaratacaktır, hem de iletişimi artıracaktır. Yaptığınız chat ve live event’leri twinspace’de görünür yapmaya özen gösteriniz. Bu etkinlikler için özel bir sayfa açıp yaptığınız her chat veya live event’i buraya ekleyiniz. Hangi konularda görüşme yaptığınız bilgisini de vermeniz iyi bir fikirdir.

Twinspace yapılacak etkinlikleri tasarlarken bunların öğrenciler arasındaki iletişimi arttırmasına, bilgi alışverişi sağlamasına ve öğrencilerin twinspace’i  aktif olarak kullanmalarını sağlamasına özen göstermeliyiz. Mesela twinspace’de yapılan sunumların öğrenciler tarafından okunmasını sağlayan mini quizler koymak, yorum yapmaları için tricider gibi araçlarda sorular sormak, yapılan çalışmaları oylamak gibi etkinlikler tasarlanmalı ve öğrenciler twinsapce’de aktif tutulmalıdır. Twinspace’e hemen hemen her gün girişlerini sağlayacak aktiviteler tasarlamalıyız.

Biz de Film Studio Island (FSI) projemizde öğrencilerimize e-safety (Elektronik ortamda güvenlik) seminerinden sonra yapılan sunumları ne kadar anladıklarını ölçmek için ‘Proprof’ web aracı ile quiz hazırladık ve bu quizin sonuçlarını Padlet’e yapıştırmalarını istedik. Bu aktivite ile twinspace’i sadece sunum yüklenen bir yer olmaktan çıkararak öğrencilerin aktif kullanmasını sağladık.

Tricider, Padlet gibi web 2.0 araçlarla yapılan sunumlarla ilgili yorum yazmalarını sağlamak ve yapılan yorumları oylamalarını istemek de öğrenciler arasındaki iletişimi artıracaktır. FSI projemizde yine esafety seminerinden sonra öğrencilere tricider’da e-güvenlik için iyi fikirler yazmalarını ve birbirlerinin yazdıkları düşüncelere yorum yazıp oy kullanmalarını istedik. Etkinliğe buradan ulaşabilirsiniz.


İletişimi artırmak için sosyal medya araçlarından da faydalanabilirsiniz. Facebook grubu oluşturmak veya whatsapp grupları oluşturmak öğrencilere proje dışında da iletişimlerini devam ettirme imkanı sunar. Öğrenciler için yurt dışından kendi yaşıtlarından arkadaşları olması son derece motive edici bir durumdur. Ancak twinspace dışında yapılan bu çalışmaların twinspace’de görünür yapmanız gerekmektedir. Aksi halde yaptığınız çalışmalar bu kriter açısından değerlendirilemez. FSI projesinde öğrencilerimiz için oluşturduğumuz whatsapp grubundaki yazışmalardan bazılarının ekran alıntılarını Twinspace’deki padlet’e yapıştırdık böylelikle bu grubun aktif olduğunu Twinspace’de göstermiş olduk. Ancak Facebook, Whatsapp gruplarının kontrolü için muhakkak öğretmenlerin de grupta yer alması gerekmektedir. Herhangi bir sıkıntı çıkmaması konusunda öğrencileri uyarmalı ve bilgilendirmelidir.

Normalde bir konuda oylama yapılması gerektiğinde değişik poll araçları (pollcode, pollmaker,strawpollme vs)veya anket araçları (surveymonkey,…)kullanılarak öğrencilerin tek bir tuşa basarak oy vermesi istenir. Bunu daha interaktif yapmak için yine tricider aracı ile oylama ve yorum yapılabilir. Playroom projesindeki maskot oylaması da Tricider aracı ile yapılarak daha interaktif bir hale dönüşmüştür.

Twinspace’de yer  alan ‘Forum’larda herhangi bir konuda fikir alışverişinde bulunmak, tartışma yapmak için son derece elverişli bir araçtır. Aynı zamanda twinspace yeni  eklenen  Twinboard ve Poll (anket) araçları da iletişimi arttırmaya ve öğrencileri twinspace’i daha  aktif kullanmaya yöneltebilecek araçlardır. Sayfaların en altındaki ‘Bir Tartışma Oluştur’ a tıklayıp sayfada yapılan bir çalışmayla ilgili tartışma da oluşturabilirsiniz.

Öğrencilerimizle haberleşmek veya onların birbirleri ile haberleşmeleri için yine twinspace araçlarından twinmail’i kullanmaya yöneltmek öğrencilerimizi twinspace’i aktif  kullanmaya da teşvik eder.

Tanışma etkinliği  genelde öğrencilerin değişik web 2. 0 araçları kullanarak kendilerini tanıtma mantığıyla yapılır. Bazen bu tanıtımların tüm öğrenciler tarafından okunduğu veya izlendiğinden de emin olamayabiliriz. Bu tanışma etkinliğini daha interaktif ve eğlenceli bir hale dönüştürmek, aynı zamanda okunmasını da sağlamak için size kendi projelerimde de sıkça kullandığım iki aktiviteyi paylaşacağım.

1)Kim Kimdir Etkinliği: Bu etkinlikte takımlar bir sayfaya resimlerini bir sayfaya da kendi tanıtımlarını yazalar (istedikleri web 2.0 aracını kullanabilirler) ve ortaklarından resimler ve tanıtımları doğru eşleştirmesini isteyerek karşı takımın üyelerini tanımalarını isterler. Resimlerin altına sayılar ve tanıtımlara da isimler konularak resim ve tanıtımlar eşleştirilir. Oldukça eğlenceli  ve interaktif bir tanışma etkinliğidir.  Aşağıda yapmış olduğum etkinlik 2011 yılından. O zamanlar e-güvenlik konusu bu kadar önemsenmiyordu. E-güvenlik çerçevesinde öğrenci avatarları kullanılabilir ve öğrencilerin isim ve soy isimlerinde kısaltmalar yapılabilir.

2)Zincirleme Soru Cevap Etkinliği: Tanışma aktivitesi için bir başka eğlenceli ve interaktif etkinlik ise zincirleme soru cevap etkinliğidir. Bu etkinlik için Padlet aracını kullanabilirsiniz. Önce bir üye kendini kısaca tanıtır ve tanıtımın sonunda bir soru sorarak etkinliği başlatır. Kendisinden hemen sonra gelen bir başka üye de kendini kısaca tanıtır ve tanıtımın sonunda ilk üyenin sorduğu soruyu cevaplar ve kendisinden sonra gelecek olan üye için bir başka soru sorar. Kural aynı soru iki kez sorulamaz. Böylece soru sırası gelen üye aynı soruyu sormamak için kendinden önceki tüm soru ve cevapları okur. Bu tanışma etkinliği sayesinde twinspace öğrenciler tarafından daha aktif kullanılmış olur.

Dilerseniz bu etkinliği birlikte deneyelim. Katılımcı sayısının çok fazla olacağını tahmin ve umut ederek aynı soruyu sormama kuralı bizim etkinliğimiz için geçerli olmasın. Kendinizi kısaca tanıttıktan sonra sadece sizden önceki soruyu cevaplayıp bir sonraki katılımcı için bir soru soracaksınız. Hazır mısınız? Link’e tıklayıp etkinliğe katılın. Başarılar.