Teknoloji Kullanımı
Teknoloji kullanımı, öğretmen ve öğrencilerin proje süresince birbirleriyle bilgi alışverişinde bulunmaları, iletişim kurmaları ve ortak hedefe ulaşmak için beraber çalışırken başta projenin çevrimiçi güvenli sınıfı olan Twinspace ve BIT araçlarını ve diğer harici dijital ortamları nasıl ve ne şekilde etkili kullandıkları ile ilgilidir. eTwinning projesinde teknoloji kullanımı teknolojik araçların faaliyetin yapısına uygun seçimi ve özgün kullanımı; hazırlanan çalışmaların proje sınıfı Twinspace veya benzeri dijital ortamlarda net ve anlaşılır bir tarzda sunumu ve öğrencilerin e-güvenliği ve AB Genel Veri Koruma Regülasyonu ve telif hakları sorunları gibi hususlar çerçevesinde değerlendirilmektedir.
Proje yürütme süreçlerinde teknolojinin öğretmen ve öğrenciler tarafından ne düzeyde etkili kullanıldığı proje kalitesini etkileyen önemli noktalardan birisidir. Bu doğrultuda teknolojik araçlar faaliyetin amacına uygun olarak seçilmeli ve bu öğretmen ve öğrenciler tarafından araçlar yaratıcı bir şekilde kullanılmalı ve benzer bir ürün için farklı araçlar kullanılabilmelidir. BIT araçları öğretmen ve öğrenciler tarafından dengeli bir şekilde kullanılmalıdır. Teknolojik araçların kullanımı konusunda çeşitlilik arz eden bir proje çalışmasında araçların hem öğrencilerin yaş grubuna hem de üzerinde çalışılacak olan etkinlikler için uygun olması gerekir. Öğrenciler, web araçlarının seçimi ve kullanımı konusunda bağımsız hareket edebilmelidir. Öğrenciler için yeni olan araçların kullanım sürecinde ise öğretmenlerin öğrencilere rehberlik etmeleri gerekmektedir.
Projenin sanal sınıfı Twinspace dir. Bir projede projenin tüm süreçleri Twinspace üzerinden yapılıyor olmasına karşın Twinspace dışında websitesi veya blog gibi harici digital ortamların kullanımı da mümkün olabilmektedir. Bu kapsamda Twinspace ve harici dijital ortamların yönetimi projenin teknoloji kullanımını güçlendirmek bağlamında önem arz etmektedir.
Twinspace Sayfalar, Forum, Proje Günlüğü ve Online Toplantılar gibi araçların öğretmen ve öğrenciler tarafından etkili kullanımı esastır. Özelikle proje çalışmalarının yüklendiği Sayfalar bölümündeki sayfa organizasyonu, paylaşılan çalışmaların takibini kolaylaştıracak bir sayfa düzeni için de yapılan çalışmaların sunum şekli önemlidir. Bu alanlar proje ortakları tarafından verimli bir şekilde kullanılmalı ve etkinlikler rahatlıkla izlenebilmelidir. Twinspace dışında eğer bir websitesi veya blog hazırlanmışsa yine benzer bir şekilde bu araçların yönetimi, etkinlik takibi ve çalışmaların rahatlıkla takip edilebilmesi gerekmektedir. Harici dijital ortamların etkili kullanımı da teknoloji kullanımına kapsamında değerlendirilmektedir.
Teknoloji kullanımı kapsamında proje ortakların dikkat etmesi gereken bir diğer husus ise öğrencilerin e-güvenliği,eTwinning davranış kuralları ve AB Genel Veri Koruma Regülasyonu (GDPR),telif hakkı sorunlarıdır. Öğretmenler tarafından tüm Twinspace üyelerinin uyması gereken davranış kuralları belirlenmeli ve proje başlangıç sürecinde bu davranış kuralları üyelerle paylaşılmalı ve proje içeriklerinin gizliliği ve güvenliği hususunda gerekli tedbir alınmalıdır. Öğrencilerin e-güvenliği konusunda gerekli hassasiyet gösterilmelidir. Öğrencilerin kişisel bilgilerinin özellikle herkese açık olan Proje günlüğü gibi bölümlerde yer verilmemesi ve diğer alanlarda öğrencilere dair yapılan paylaşımlarda öğrencilerin kimliği açıkça ortaya koyacak paylaşımlardan uzak durulmalıdır. Ayrıca proje kapsamında kullanılan içeriklerle ilgili telif hakkı konusunda farkındalık gösterilmeli; lisans gereklilikleri ile ilgili herhangi bir sorun olmamalıdır. Twinspace’e içerik yüklerken ilgili kaynakların yayın haklarına dikkat edilerek; yayınlanacak içeriklerin kaynağı açık bir şekilde kısa alıntılar yaparak kullanılmalıdır.
İpucu
Görevler
1.Modül bilgilerini çalışınız.
2. Milanote aracına gidiniz . Tıklayınız. Padlet gibi bir kullanıma sahip. Sadece sol taraftaki bardan yüklemek veya yapmak istediğiniz butonu seçmeniz yeterli. Bir Milanote hesabı oluşturun ve Başlığınız Web 2.0 Kitaplığm olsun.. Resimdeki gibi linkiniz Facebook Grubumuzda paylaşıp bir birinizin duvarına en az üç araç ve ne için kullanıldığınız yazınız.
2- Gamebuilder – Eğitici oyun yapma aracını keşfediniz ve eTwinning teknoloji kullanımı ile ilgili bir küçük oyun hazırlayınız ve Facebook grubumuzda paylaşınız.. Tıklayınız.
İngilizce sorunlarınızı gidermek için google translate ve ya windows translate araçlarını kullanabilirsiniz. Çalışmalarınızı görmek için sabırsızlanıyoruz.
3- Modül Quizini cevaplamayı unutmayınız.
Modül Rozetiniz.
Başarılar dilerim.
Adil Tuğyan – Ünsal Saper