Kitler ve Dersler

Eğitim ortamlarında çeşitli kodlanabilir robotlar kullanabilirsiniz. Kullanılacak olan kitlerin seçiminde dikkat etmeniz gereken bazı hususlar mevcuttur:

Yaş aralığı: Bazı robot kitleri anaokulu öğrencileri için yeterince basitken, bazıları yaşça daha büyükleri hedef alır. Ürün üzerinde bulunan hedef kitle yaş aralığına dikkat etmelisiniz.

Kodlama dili: Kodlanabilir robotların bazıları sürükle bırak kodlama dilini, bazıları gelişmiş kodlama dilini kullanırken daha küçükler için hazırlanmış ekransız olanlar sadece tuşlarla kodlanabilmektedir.

Oluşturulma kapasitesi: Bazı robotlar, lego gibi kurulum gerektirmekte ve bu robotlar genelde farklı şekillerde kullanıma da olanak vermektedir. Ancak bazı robotlar, tek parça ya da ufak tefek eklemelere izin verecek şekilde kullanıma hazır sunulmaktadır.

Fiyat: Elbette benzer sonuçları verecekse fiyatı daha düşük olan tercihlere yönelmek gerekecektir.

Ders/Müfredat: Etkinliğin amacı kodlamayı öğretmek olabileceği gibi kodlama, kazanımlar için birer araç da olabilir. Bu açıdan bakıldığında, amaç kodlama öğretmek ise seçilecek olan robotun bunun dışında ekstra özellikler barındırması gereksiz masraf olabileceği gibi kafa karışıklığına da sebep olabilir. Örneğin, 3. sınıflar ile yapılacak bir kodlama etkinliği için Lego Mindstorm seçimi, robotun hazırlanması aşamasında hem zaman hem dikkat  kaybına yol açacaktır. Bunun yerine Sphero Mini gibi hem daha ucuz hem de amaç kodlama olduğunda çok daha pratik kullanım imkanı sunan robotlara yönelmek yerinde bir tercih olacaktır.


 


Örneğin, ana sınıfı düzeyinde bir kodlama etkinliği için Code&Go Robot Mouse modeli ekransız, düğmeli ve kolay kullanımı ile oldukça kullanışlıdır ancak ortaokul düzeyi için çok basittir. Lego’nun Mindstorms modeli ise 1o yaş altına hem kurulum hem kullanım olarak zor gelecektir.

Derslerimde ve eTwinning projelerimde kullanmak amacıyla bir Türkçe öğretmeni olarak benim seçimlerim ise Dash ve Dot ile Sphero Mini şeklinde oldu. Sphero Mini’yi kolay kullanımı, ergonomik yapısı ve dikkat dağıtmayacak sadeliğinden dolayı direkt kodlama eğitimini hedeflediğim gruplarda kullanma niyetiyle tercih ettim. Dash ve Dot setini ise daha ileri seviyede, kodlamanın yanında başka etkinliklerde (yarışma, ses kayıtları, eklentiler, çizimler vs) de kullanmak amacıyla tercih ettim. Açıkçası daha büyük öğrencilerle çalışıyor olsaydım Mindstorms ya da Lego Boost gibi hem kurulum gerektiren hem de kullanım alanı daha geniş olan modelleri de denemek isterdim.

Şimdi bazı kitlerle farklı disiplinlere özgü hangi etkinlikler yapılabileceği ile ilgili örneklere geçebiliriz.